Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

dinsdag 17 januari 2012

Rik Van Aerschot (1928-2012)

Op 15 januari overleed Rik Van Aerschot; het nieuws is zopas bekend gemaakt. Generaties VUB-studenten kennen Van Aerschot als de 'eeuwige' Voorzitter van de Raad van Bestuur, de man die samen met de Rector en de Algemeen Directeur de leiding van de universiteit op zich nam. Maar in werkelijkheid was hij 'maar' 12 jaar in die functie, van 1990 tot 2002. Onvergetelijk waren zijn optredens op het jaarlijks Vrijzinnig Zangfeest, waar hij voor een bomvolle zaal met joelende studenten in klak en t-shirt met dubbelzinnig opschrift op het podium verscheen. Het duet met rector Els Witte tijdens de editie van 1997 ('Er is een gat in de begroting dear Elsie, dear Elsie' / 'Tis de schuld van den Dillemans dear Henri, dear Henri')! Wie daar trouwens een geluidsopname van heeft mag mij die altijd bezorgen. En dan het jaar daarna, toen hij als volleerd zaalopwarmer diezelfde Witte vanuit de coulissen op het podium riep. Dat was trouwens de enige keer in mijn hele tijd aan de VUB dat ik Els Witte echt gegêneerd heb gezien. Niet veel later, onmiddellijk na mijn afstuderen, zou ze mijn promotor en directe baas worden. 
Van Aerschot was jurist, maar voor het grote publiek de man achter prins Laurent. Maar ook dat was geen eeuwig gegeven: pas in 1993 zouden elkaar voor het eerst ontmoeten. Als adviseur trad Van Aerschot soms op het voorplan om de prins te verdedigen, wanneer de publieke opinie of de pers hem weer in het vizier had. Overtuigd vrijzinnig was hij ook enige tijd voorzitter van het Humanistisch Verbond - het leek soms alsof de man van elke vereniging of organisatie waar hij zich aansloot voorzitter of afgevaardigd beheerder was. 
Van Aerschot was ten slotte ook vrijmetselaar, Grootmeester van de Grootloge van België in de jaren '80, min of meer op hetzelfde ogenblik als VUB-rector Sylvain Loccufier, die op dezelfde verdieping in gebouw M kantoor hield, Grootmeester van het Grootoosten van België was. Zodoende is een van de hardnekkige verhalen rond prins Laurent diens logelidmaatschap, uiteraard onder invloed van mentor en vriend Van Aerschot. Echt aannemelijk is dit niet, maar probeer het tegendeel eens te bewijzen. Weinig geweten is dat Van Aerschot mede ook aan de basis lag van Lithos Confederatie van Loges, opgericht in 2006.
Enkele jaren geleden gaf Mark Heirman een uiteenzetting in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum van Vilvoorde over diens boek Het Opus Dei en de Loge. De zaal zat vol. Heirman sprak bijzonder bevlogen over het Opus Dei en de waarden van de democratie, maar veel minder over de vrijmetselarij, waar hij duidelijk minder in thuis was. Rik Van Aerschot zat op de rij voor mij. Achteraf stond hij met een aantal mensen in een hoekje van de ruimte na te praten, op gedempte toon. "Hij snapt er niets van" hoorde ik een van hen zeggen. 
Het overlijden van Rik Van Aerschot is ongetwijfeld een groot verlies voor zowel de vrijmetselarij, de vrijzinnigheid als de Vrije Universiteit Brussel en  hij was de illustratie van een vervlogen tijd waarin deze drie entiteiten in elkaar vervlochten waren. 


Toegevoegd zijn hier enkele links over Rik Van Aerschot en prins Laurent.

Een man, een woord
Trouw aan zichzelf is afgereisd naar het Eeuwig Oosten
em. prof. dr Rik Van Aerschot
Echtgenoot van Angelina Droeshout
Scherpenheuvel 18-10-1928 ~ Liedekerke 15-1-2012
Jan Van Aerschot
zijn zoon
Ariane & Tom Carlier - Van Heddegem
Reggy & Elke Carlier - van Koppen
zijn stiefkinderen
Begroeting: 22-1-2012, 15-17u,
funerarium, Populierenlaan, Liedekerke
Crematie: 23-1-2012, 13u, crematorium Lochristi
Dit bericht geldt als enige kennisgeving
Rouwadres: Heuvelkouterweg 32, 1770 Liedekerke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten