Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

vrijdag 9 november 2012

Saint-Vé 2012 (1)


Op 8 december is het 150 jaar geleden dat Théodore Verhaegen de pijp aan Pierre gaf. Traditioneel wordt er elk jaar op 20 november - twee weken eerder dus - de oprichting van de Université Libre de Bruxelles door Verhaegen gevierd. De zogeheten 'St.Vé' staat in het collectief geheugen van de Brusselse student geboekmerkt als een optocht in barre koude, vol klakken en uitzonderlijk vieze labojassen, volgepakt in wagens getrokken door trucks en tractoren, en die langs de Zavel een spoor van bier en lichaamssappen achterlaat. Maar dat is eigenlijk maar het uiterlijk vertoon. De betekenis van Verhaegen en St-Vé is veel diepgravender. Het is een herinnering aan de man die de universiteit in het leven riep, maar die tegelijkertijd de incarnatie is van het Vrije Denken, dat zich nooit door dogma's, gevoelens en vooroordelen mag laten beëinvloeden.
Naar aanleiding van de herdenking organiseert onder meer de Ordre Théodore Verhaegen een gespreksavond over de evolutie van het gedachtengoed van Pierre-Théodore tot de traditionele 20 novemberviering. Dit vindt plaats op de ULB-campus Solbosch, gebouw K, op donderdag 15 november om 20u. Meer info hier.

Update 16 november:
ULB en VUB organiseren op 20 november de gezamelijke Verhaegenherdenking op de ULB-campus Solbosch. De dag begint om 8u met koffie en croissants, en gaat vervolgens over in redevoeringen en bloemenhuldes. Zie programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten