De tweejaarlijkse hoogmis van het wetenschappelijk onderzoek naar vrijmetselarij komt er weer aan. De International Conference on the History of Freemasonry is toe aan haar vierde editie, en keert terug naar Edinburgh. Net als in 2007 en 2009 zal het gebouw van de Grand Lodge of Scotland, op George Street, als locatie fungeren - veel gezelliger trouwens dan die nepvuurtoren van Alexandria uit de editie van 2011. Dat de ICHF terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk heeft ook een andere reden: dit jaar is het twee eeuwen geleden dat de 'Antients' en de 'Moderns' zich herenigden in de United Grand Lodge of England. Dit biedt meteen voldoende inspiratie voor tal van papers.
Het voorlopig progamma werd intussen vrijgegeven. Zoals ook het geval in de vorige edities zijn er een vijftal keynotespeakers. De hoogst amusante Jim Daniel heeft de eer het congres te openen. Daniel heeft op latere leeftijd zijn doctoraat behaalt en sprak al als 'gewone' spreker tijdens de vorige edities. Ook terug present is James Stevens Curl, afsluiter van de editie van 2007, en die opnieuw een thema aanhaalt uit maçonnieke architectuur en landschappen. Jan Snoek opende in 2009 en is de grote specialist van ritualen. Hij publiceerde trouwens onlangs het vuistdikke Initiating women in Freemasonry, nu al een standaardwerk. John Bolton, ook een ICHF-habitué, zal net als Snoek ingaan op de 'Union' van 1813. Afsluiter is Cécile Révauger, die het zal hebben over het langverwachte biografisch woordenboek van 18e-eeuwse vrijmetselaars, een project dat indertijd nog met Charles Porset werd ingezet.
De dagen die volgen worden zoals steeds gevuld met drie parallelle reeksen van sessies, goed voor 60 papers die na een selectieprocedure tot de ICHF werden toegelaten. Volgens het voorlopig programma is er een 'Belgisch' panel met drie papers van David Vergauwen, Christoph De Spiegeleer en Anaïs Maes over Leopold I. Ondergetekende staat ingeroosterd op zondagvoormiddag met een paper over het debat binnen de loges over de toename van uitgeweken Franse paters en nonnen op Belgisch grondgebied aan het begin van de 20e eeuw. Of ik effectief ter plaatse ga geraken is nog maar zeer de vraag. Ik twijfel eraan of ik tijdig alle financiering rondkrijg, want deelname aan het congres is niet goedkoop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten