Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

maandag 16 juni 2014

Het Licht van Orion

Op donderdag 26 juni, om 19u30, wordt in het Tongerse café Au Phare de dichtbundel Het Licht van Orion voorgesteld. De auteurs ervan zijn Jo Gilissen en Pim Lakay, beiden lid van de Hasseltse GLB-werkplaats La Tolérance. Het boek, samengesteld uit 50 - al dan niet maçonniek-geïnspireerde - gedichten zal te koop zijn aan 10 euro, ook in de Tongerse boekhandels. Met beide auteurs had Het Belang van Limburg een interview in de editie van vrijdag 13 juni 2014. Opmerkelijk in dit artikel is dit fragment:

"Het idee is ontstaan na een sketch over de veldslag van Ambiorix, die we samen in het Teungers opgevoerd hebben in het vrijmetselaarsatelier La Tolérance in Hasselt, afdeling van de Grootloge van België", vertellen de poëten. "Mijn overleden vrouw heeft indertijd vele gedichten geschreven. Ik ben er nooit in geslaagd want iets met twaalf strofen is veel te lang", vertelt Jo die de dichtbundel gebruikte om zijn frustraties van het ouder worden weg te schrijven. "Ik wil de ideeën laten zien waartoe vrijdenken leidt", vult Pim aan. "Poëzie is de muziek van de literatuur." De rode draad in de dichtbundel is de vrijmetselarij en het vrijdenken."

Vooral de verwijzing naar de 'sketch' is interessant. Het is weinig geweten dat sommige werkplaatsen, na afloop van de zitting of tussen de gangen van een tafelzitting door, de leden de kans bieden om voor wat entertainment te zorgen. Frank De Fever bijvoorbeeld verwijst in zijn boek Waarom ik bij de loge ben naar de comboy-en-indianen-sketch die hij in zijn werkplaats opvoerde. Zonder al te veel bijval trouwens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten