Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

maandag 13 mei 2013

Franse blogs

In het Nederlands taalgebied is het aantal blogs rond vrijmetselarij vrij bescheiden. Het contrast met de Franstaligen is groot. De meest populaire blog is hiram.be, die ik zelf zowat dagelijks consulteer en waar ik ook met regelmaat naar verwijs. Maar daarnaast zijn er enkele andere, interessante sites, die zich eerder naar de situatie in Frankrijk richten. Een voorbeeld is Littérature maçonnique, 'Le blog d'un bibliothécaire-documentaliste profane'. Deze is online sinds april 2012 en biedt een brede waaier aan info, vooral over vrijmetselarij in fictie (inclusief stripverhalen). De site benadert de vrijmetselarij niet vanuit een wetenschappelijk perspectief; het is niet mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met de beheerder, die ook anoniem blijft. Het is mij daarom ook niet duidelijk of de site vanuit Franstalig België of Frankrijk wordt onderhouden. 
Minder uitvoerig, maar des te meer zich baserend op 'literatuur' is Lettres maçonniques. De site is de voorzetting van 'Lettres maçonnes'; door de subtiele naamswijziging is de site gemakkelijker via zoekmachines te vinden. Anonimiteit geldt ook voor gadlu.info, 'Blog maçonnique d'un jeune franc-maçon'. Daar schrijft de beheerder onmiskenbaar, gewapend met allerhande wetsartikelen, dat hij de discretie verkiest. GADLU is de afkorting van Grand Architect de l'Univers, dus enige richtigaanwijzing hebben we alvast. Ook hier wordt op de actualiteit ingespeeld, en bij de linken worden ook de belangrijkste Franse obediënties opgelijst. Ook interessant is de mogelijkheid om bouwstukken ('planches') te lezen, opgesteld door de blogbeheerder zelf, alsook enkel van de Oude Plichten ('maçonnieke' teksten voorafgaand aan Anderson) te bekijken. Een meer volledige lijst, met downloadmogelijkheid, staat trouwens op de webpagina van de United Grand Lodge of England.
Bij La Truelle s'amuse ten slotte ligt de nadruk op humor: de site is zowat uitsluitend uit cartoons van JiHo samengesteld. In de meeste gevallen moet je de Franse situatie enigszins kennen om de grap ervan in te zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten