Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

woensdag 11 maart 2009

Call for Papers Londen en Utrecht

De volgende internationale congressen worden aangekondigd. In Londen worden nieuwe inzichten rond de oorsprong van vrijmetselarij samengebracht; in Utrecht organiseert de Werkgroep Negentiende Eeuw een congres rond het religieus gevoel. Een stevig onderbouwde abstract rond vrijmetselarij en religie kan zeker aan de organisatie worden aangeboden.



Call for Papers for the CMRC's Eleventh International Conference, 24-25 October 2009

Following on from ten years of successful international conferences, The Canonbury Masonic Research Centre is pleased to announce a call for papers for its eleventh international annual conference, which this year will be on The origins of Freemasonry. Scholars of all disciplines are invited to submit ideas for papers on sociological, political, cultural, religious, esoteric and prosopographical themes relating to early Freemasonry. Papers can be wide ranging in content or more narrowly focused, however, all should be fully documented as the Centre plans to publish a volume of post conference transactions. All proposals for papers must consist of no more than 250-300 words and should be sent in writing to: Conference Organiser, Canonbury Masonic Research Centre, Canonbury Tower, Canonbury Place, London N1 2NQ. Please be sure to enclose both your contact details and a potted CV with your proposal. The deadline for all submissions is 24 June 2009.
For any further information please contact the conference organiser at:

biee@btinternet.com



Call for Papers: Het religieus gevoel in de negentiende eeuw. 

Op 11 december 2009 zal de Werkgroep Negentiende Eeuw haar jaarcongres houden in Museum het Catharijneconvent Utrecht. Het thema dit jaar is religieus gevoel in der Negentiende Eeuw.

Hieronder volgt de Call for Papers voor het congres:

In de studie van de negentiende eeuw is er altijd aandacht geweest voor religie. Traditioneel concentreerde deze aandacht zich op de geschiedenis van kerkelijke instituties, de theologie en haar belangrijkste representanten. Daarnaast was er de nodige belangstelling voor religie in de context van de begingeschiedenis van de verzuiling en van het ontstaan van politieke partijen. De laatste jaren zien we dat de interesse in niet georganiseerde, niet met de politiek verbonden en niet strikt intellectuele vormen van religie toeneemt.

Het Religieus Gevoel in de Negentiende Eeuw is bedoeld om de balans op te maken van recent en lopend onderzoek en om onderzoekers uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Het congres beoogt een forum te zijn voor historici die zich met godsdienst, kunsten, letterkunde, politiek of sociale bewegingen bezighouden. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen betreffen zowel de individuele als de collectieve beleving en manifestatie van religie op allerlei terrein, van kloosterleven en processies tot religieuze feesten, Heilssoldaten en ‘kleine geloven’ aan het einde van de 19e eeuw. Het religieus gevoel van orthodoxen kan aan de orde komen, maar ook dat van de vrijzinnigen. En ook de uiting van religieus gevoel in de architectuur, de schilderkunst of de muziek; de vergoddelijking van het schone door de Tachtigers en de imitatie van Christus door kunstenaars, letterkundigen en politici. Het terrein is breed, zodat duidelijk kan worden dat de eeuw die lang bekend stond als de tijd van beginnende secularisatie ook een tijd is geweest van opbloei van religieus gevoel op allerlei plaatsen.

Om dit brede thema te introduceren zijn er in de morgen drie sprekers:

Ernestine van der Wall, hoogleraar Geschiedenis van het christendom in Leiden, kenner van het protestantse en katholieke modernisme, zal de inleiding verzorgen

Patrick Vandermeersch, emeritus-hoogleraar Godsdienstpsychologie in Groningen, zal ons inlichten over de historisch-systematische aspecten van het onderwerp

Peter Nissen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het christendom in Tilburg, zal op basis van zijn oratie over ‘ware’ en ‘valse’ mystiek rond 1900 onder meer ingaan op de relatie tussen religie en de kunsten.

De middag is gereserveerd voor presentatie van lopend en onlangs afgerond onderzoek, in voordachten van 20 minuten, met discussie. Belangstellenden roepen we op een voorstel van ca. 400 woorden in te dienen voor 1 mei. Per 1 juni wordt dan uitsluitsel gegeven wie de gelegenheid geboden kan worden een lezing te geven.

Abstracts kunnen worden gezonden aan de secretaris van de Werkgroep De Negentiende Eeuw, Marlite Halbertsma

prof. dr. Marlite Halbertsma
Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen/Faculty of History and Arts
L2-006
Erasmus Universiteit Rotterdam
P.O. Box 1738
NL-3000 DR Rotterdam
halbertsma@fhk.eur.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten