Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

maandag 27 oktober 2008

Voordracht KVHV

Lezing Vrijmetselarij versus Christendom, Gent, 23 oktober 2008. Organisatie van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Gent 
(review letterlijk en volledig overgenomen van hun site
http://gent.kvhv.org/content/2008/10/30/lezing_vrijmetselarij_versus_christendom) (link bestaat niet meer). 

Op donderdag 23 oktober vond in de Epsilon een lezing plaats over vrijmetselarij versus Christendom, gegeven door onze proost E.H. Van de Kerckhove v. Cyriel. Het zaaltje was niet al te groot waardoor er een interactief gesprek mogelijk was. Vele malen werd de spreker bestookt met vragen die meteen van antwoord werden gediend. 
Het uitgangspunt was vrijmetselarij versus Christendom en het woord versus was wel degelijk op zijn plaats, zo bleek uit de informatie die we vernamen. De lezing begon al direct met een tegenstelling. Christendom is een open leer en niet geheim. Bij de vrijmetselarij daarentegen is er de doodstraf voor wie de geheimhouding doorbreekt. Gelukkig beschikte E.H. Van de Kerckhove over voldoende betrouwbare documenten om ons meer inzicht te verschaffen in de Vrijmetselarij. 
Hij ging verder met uitleg te geven over het beeld dat andere mensen hebben over de loges en hun ideologie. Zo ook de mening van paus Leo XIII die schreef over de vrijmetselarij welke hij bestempelde als sekte van de antichrist . 
Vervolgens kwamen de principes aan bod. Het belangrijkste principe was het geloof in het naturalisme, waardoor enkel de vrije moraal, een moraal zonder God, nog overeind blijft bij vrijmetselaars. Het laatste van het eerste deel was hoe de vrijmetselaars over zichzelf denken. Onder meer het boek van Piet Van Brabant werd vermeld. In het boek en dus ook op de lezing werden kenmerken gegeven van de vrijmetselarij. Eén van de belangrijkste kenmerken was het kenmerk ‘vrijheid', wat voor vrijmetselaars wil zeggen: Vrijheid is doen wat men wil, of dat nu goed of slecht is. Hiertegenover staat natuurlijk de Christelijke leer die zegt dat vrijheid zich bewegen in het morele goede is. 
Ook kwam hier de VN aan bod, een product van vrijmetselaars dat nu nog altijd vrijmetselaarsstandpunten inneemt, zoals pleiten voor abortus en anticonceptie. Want hoewel in Artikel 3 van de universele verklaring voor de rechten van de mens wordt gesteld dat eenieder recht heeft op leven, toch promoot UNICEF abortus in derde wereldlanden.
Het tweede deel van de lezing ging over de infiltratie van de vrijmetselaars in de Katholieke Kerk. E.H. Van de Kerckhove maakte hiervoor gebruik van een authentieke bron uit 1965 die hij van een betrouwbaar iemand had verkregen en waarin staat wat vrijmetselaars zeggen over de Kerk. Een element hieruit als voorbeeld: "De Katholieke Kerk heeft van vrijmetselaars een les in tolerantie gekregen". Een tweede document was een lijst van Pecorelli, journalist en zelf vrijmetselaar, waarin 133 namen stonden van vrijmetselaars die binnen het Vaticaan waren, of hoe hard de infiltratie heeft toegeslagen in de hoogste kringen van de Katholieke Kerk.
Onze proost besloot met een gevolg van de vrijmetselarij in onze samenleving: In onze tijd gaat het voortdurend over bewustwording, maar het gaat veel minder over zondebewustwording.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten