Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

donderdag 16 oktober 2008

Charleroi

Uit De Standaard van 16 oktober 2008



Vrijmetselaars probeerden corruptieproces te beïnvloeden

BRUSSEL - Bij de start van het corruptieproces rond ondernemer Robert Wagner in Charleroi dook een wel heel merkwaardige brief op. Daarin vroeg een vrijmetselaar aan een andere logebroeder of ze niet moesten tussenkomen in de samenstelling van de rechtbank omdat Wagner een groot risico loopt veroordeeld te worden. De ondernemer is lid van dezelfde loge.

Van onze redacteur


In Charleroi startte gisteren de rechtszaak tegen zakenman Robert Wagner, de hoofdaandeelhouder van het beursgenoteerde Warehouse Estates Belgium en boezemvriend van gewezen minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS). Wagner wordt beschuldigd van schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken, subsidiefraude en corruptie.

De ondernemer kreeg op het eind van de jaren '90 855.000 euro subsidie voor het creëren van jobs bij zijn bedrijf Charleroi Découpe. In 2001 stelde de Waalse administratie vast dat Wagner niet langer voldeed aan de voorwaarden voor de subsidie. Het geld werd echter niet terugbetaald en het dossier bleef bijna vijf jaar lang in de koelkast liggen.

De bevoegde ambtenaar, Bernard Wang, was een studiegenoot van Van Cauwenberghe en een vriend van Wagner. Hoewel hij kon en moest optreden, stuurde hij alleen een brief naar toenmalig minister Serge Kubla (MR). 'Meneer Wagner is een belangrijke persoon in Charleroi. Alvorens op te treden in zo'n dossier wilde ik het fiat van de minister hebben', verklaarde Wang daarover ooit.

Deze week ontstond twijfel of het proces-Wagner wel in Charleroi zou doorgaan. Net voor de start van het proces dook immers een brief op die bij een huiszoeking in de Franse villa van Wagner was gevonden. De brief dateert van augustus 2008 en werd geschreven door een lid van een vrijmetselaarsloge in Charleroi aan een andere vrijmetselaar. De namen van auteur en ontvanger van de brief worden door het parket niet vrij gegeven.

In de brief wordt opgemerkt dat Wagner, die lid is van dezelfde loge, een groot risico loopt veroordeeld te worden. Het zou dan ook geen slechte zaak zijn, mocht hij berecht worden door een rechtbank die samengesteld is uit logebroeders, luidde het.

Procureur des Konings Christian De Valkeneer bevestigde woensdag het bestaan van deze brief. Hij liet weten dat hij zowel de auteur als de bestemmeling van de brief waren gehoord en het document aan het gerechtelijk dossier werd toegevoegd. De Valkeneer zag echter geen reden om de rechtbank te vragen het proces te verplaatsen. Volgens hem is inmenging van de vrijmetselaars ten voordele van Wagner moeilijk.

Het is niet uit te sluiten dat Wagner zelf wilde dat de brief uitlekte. Het is immers heel toevallig dat een brief die niet eens aan hem gericht was in een van zijn huizen rondslingerde. Als de rechtzaak naar een ander arrondissement zou verhuizen, moeten nieuwe magistraten zich inwerken. Daarmee zou de verjaring van het dossier weer een stap dichterbij komen.

De rechtbank besliste woensdag evenwel het proces verder te zetten in Charleroi. De volgende zitting is voor april 2009.

Wagner verklaarde tevreden te zijn over die beslissing. 'Wij wilden geen uitstel', luidde het officiële discours. Volgens hem probeert justitie via hem Van Cauwenberghe te raken. 'Dat is de enige echte reden waarom ik mij voor de rechter moet verantwoorden. Ik betaal mijn vriendschap duur. Maar dat is geen reden om hem te verloochenen. Ik ben een man uit een stuk.' Van Cauwenberghe is eveneens vrijmetselaar.


De kwestie werd al op 14 oktober door Le Soir aangehaald, werd vervolgens overgenomen door La Dernière Heure, La Libre Belgique en Vers l'Avenir en leidde tot een interview van de RTBF met de Grootmeester van het GOB. Er staat een uitvoerige repliek over de hele zaak op de blog van Jiri Pragman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten