Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

dinsdag 20 november 2007

Saint-Vé

Als rechtgeaarde en overtuigde VUB'er ligt het in de lijn van de verwachtingen dat ik op 20 november even de aandacht op de geliefde alma mater leg. Op 20 november 1834 opende de ULB, de rechtstreekse voorganger van de VUB, haar eerste academiejaar. In de ULB/VUB-terminologie wordt naar de verjaardag als Sint Verhaegen of kortweg St-Vé verwezen. Het was immers voor een groot gedeelte aan de Brusselse advocaat Pierre-Théodore Verhaegen toe te schrijven dat de universiteit tot stand is gekomen. De man wordt geëerd met een groot standbeeld op het plantsoen van de Grande Hall van de Solbosch-campus op de Rooseveltlaan. Elk jaar op 20 november wordt hier een bloemenhulde met korte toespraken gebracht. Dit gebeurt niet enkel door de ULB/VUB-afgevaardigden maar ook door een delegatie van het Grootoosten van België. Verhaegen was immers niet enkel Achtbare Meester van Les Amis Philanthropes, maar ook de grote bezieler van het GOB. 
Elk jaar vieren de studentenkringen St-Vé - met de traditonele stoet richting Zavel - met een bepaald thema. Dit zogeheten "piratenthema" wijkt vaakt af van het "officiële" thema van de huldiging. Dit jaar is dit de 175e verjaardag van het GOB. Helemaal correct is dit niet want het GOB werd op 23 februari 1833 geïnstalleerd - dus 174 jaar geleden. Maar volgens de maçonnieke kalender is dat de 23e dag van de 12e maand van 5832; vandaag zijn we de 20e dag van de 9e maand van 6007. In die context klopt het wel. Op de jaarlijkse St-Vémedaille staat dan ook GOB 5833-6007. 
Het is een opmerkelijk initiatief dat onder andere de overkoepelende VUB-kring Brussels Studentengenootschap - Geen Taal Geen Vrijheid hiermee heeft genomen. Hiermee willen zij de maçonnieke stichters van de universiteit in herinnering brengen; dit is de laatste tijd om verschillende redenen in de vergetelheid geraakt. Bovendien geeft het maçonniek jaarthema zat gelegenheid om de wagens richting Zavel met allerhande winkelhaken en passers uit te dossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten