Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

maandag 25 augustus 2014

Geen erkenning door Londen van de Franse Confederatie

De regulariteit is vrij goed vertegenwoordigd in de Franse vrijmetselarij, maar slechts één obediëntie mag zichzelf internationaal erkend door de United Grand Lodge of London (UGLE) noemen. Na een 'interregnum' van twee jaar, waarbij geen enkele Franse obediëntie die eer te beurt viel, werd onlangs opnieuw de Grande loge nationale française (GLNF) erkend. Zij die de recente ontwikkelingen in de Franse vrijmetselarij volgen weten dat er naast de reguliere GLNF ook nog de - eveneens reguliere - Confédération maçonnique de France bestaat. Deze hoopte op erkenning door Londen, aangezien vijf andere Europese reguliere koepels hierin al het voortouw hadden genomen. Deze vijf (België, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland en Duitsland) hadden op 23 juli 2014 de zogenaamde 'Verklaring van Berlijn' afgekondigd, waarin zij Londen opriepen om eveneens de Confederatie, net als de GLNF, als volwaardig regulier te erkennen.
De UGLE antwoordde onlangs. Een erkenning van zowel de GLNF als de Confederatie is onmogelijk. Volgens de Basic Principles is er maar één volwaardige reguliere obediëntie per 'nationaal' territorium mogelijk, tenzij deze ermee instemt om dit territorium met een andere, eveneens reguliere obediëntie te delen. Deze uitzondering op de regel is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten van belang, waar de Grand Lodges per staat zo de mogelijkheid hebben om het parallel circuit van de reguliere Prince Hall Grootloges te erkennen. 
Aangezien het water tussen de GLNF en haar afscheuring, de Grande Loge de l'Alliance de France - lid van de Confederatie - te diep is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de GLNF haar territorium zal willen delen. De GLNF is alvast tevreden, en postte deze verklaring meteen op twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten