Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

maandag 17 februari 2014

Guy Verhofstadt in Knack

Voormalig premier Guy Verhofstadt werd in nummer van 5 februari 2014 van Knack uitvoerig geïnterviewd door Joël De Ceulaer. Op een gegeven ogenblik ging het gesprek over Frans - Sus - Verleyen, de voormalige directeur van het weekblad en lid van een reguliere werkplaats. Verhofstadt greep de gelegenheid aan om nogmaals publiek te bevestigen wat iedereen eigenlijk al weet: dat hijzelf geen vrijmetselaar is. Het fragment uit het interview is hieronder te lezen.

'Sus was een fantastische man', zegt Verhofstadt. 'Hij was nieuwsgierig, erudiet. Een fenomeen. Wij konden eindeloos praten en discussiëren. Maar op den duur kon hij mij niet meer interviewen. Dan stelde hij een vraag en begon hij al te lachen. Maar hij bleef altijd journalist. Alles wat je tegen hem zei, kon opduiken in een stuk van hem.'

Hij was vrijmetselaar. U bent dat nooit geworden.

Guy Verhofstadt: Hij gooide zich daar helemaal in, in die vrijmetselarij. Ook daar heb ik het met hem vaak over gehad. Ik ben een atheïst en ik heb niet die behoefte om een levens-beschouwing in een groep te beleven. We hebben ons sinds de Franse Revolutie net bevrijd van die collectieve zingeving.

U hebt wel altijd met veel vrijmetselaars samengewerkt.

Verhofstadt: Er zijn veel mensen die denken dat ik zelf bij de loge ben. Ik heb ook veel vrienden die bij de loge zijn. Maar ik doe daar graag wat schertsend over. Voor mij is zin-geving iets individueels.

Vindt u uw zingeving niet in de politiek?

Verhofstadt: Waarschijnlijk wel. Wie zei dat ook alweer? Max Weber, geloof ik: dat je moet leven voor de politiek, en niet van de politiek. Wie leeft van de politiek, haalt er zijn inkomen en zijn gezag uit. Wie leeft voor de politiek, stopt er al zijn kennis en passie in. Ik denk dat er vandaag te veel mensen leven van, en te weinig voor de politiek.

(copyright Roularta Media Group)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten