Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

dinsdag 12 februari 2013

Frans Storms (1925-2013)

Op 26 januari 2013 overleed Frans Storms op 88-jarige leeftijd. Storms was, om het met de woorden van archivaris Ward Adriaens van de Kazerne Dossin te zeggen, een van die mannen aan wie wij allemaal de vrijheid te danken hebben. Storms was nog een tiener toen hij zich, zoals 11.000 anderen, aansloot bij de partizanen en in gewapend verzet tegen de nazi-bezetting ging. Zo liet Storms het rangeerstation van Mechelen de lucht in vliegen, waardoor de Duitse transporten voortaan via Schaarbeek moesten verlopen, wat een aanzienlijke vertraging inhield. Ook een fabriek waar turbines voor duikboten werden gemaakt werd tot ontploffing gebracht. Er stond een prijs op zijn hoofd, maar Storms overleefde de oorlog. Later werd een van de bekendste verzetsstrijders van België onder meer chauffeur van VUB-voorzitter Walter De Brock. Zijn palmares waren indrukwekkend: naast kapitein van het Partizanleger was hij ook voorzitter van het Onafhankelijkheidsfront Mechelen, lid van 8 Mei Comité Mechelen, lid van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging en aangesloten bij de Mechelse GOB-werkplaats Kentering.
Er is een herdenkingsplechtigheid op zondag 17 februari, om 9u30, in Koninklijk Atheneum Pitzemburg, Bruul 129 in Mechelen. Een uitvaart is er niet; zijn lichaam is geschonken aan de VUB.
 
 

maandag 11 februari 2013

Grafmonument De Panne

Bij de opkuis van mijn harde schijf ben ik gestoten op een scan waarvan ik eigenlijk niet meer weet waar ik hem vandaan heb gehaald. Ik moet u dus de juiste referenties schuldig blijven, wat eigenlijk 'not done' is voor een historicus. Het verhaal is echter te interessant om te laten liggen. Maurice Calmeyn, een plaatselijk liberaal politicus uit De Panne, had aan zijn nabestaanden de wens kenbaar gemaakt om op zijn grafsteen maçonnieke symbolen te laten plaatsen. De familie heeft, enigzins met tegenzin, na zijn dood in 1934 deze wens opgevolgd. Spijtig genoeg wist de ontwerper van de grafzerk niet meteen wat er onder 'maçonnieke symbolen' moest worden begrepen. En zo kreeg de liberaal een driehoek op zijn steen, maar evengoed een hamer en sikkel - en die nog niet eens in de juiste constellatie waren geplaatst. Grappig.