Alles over vrijmetselarij en genootschappen: geschiedenis, reviews, weblinks.

dinsdag 27 oktober 2009

Londen (1)

Ondergetekende was afgelopen weekend in Londen voor het internationale congres van de Canonbury Masonic Research Centre. Canonbury is een wijk in de rand van de Britse hoofdstad, maar had in het verleden wel een eigen loge (waar nu een restaurant is en waar de congresgangers - niet geheel toevallig - op zaterdagavond het diner nuttigden). Hierbij alvast enkele sfeerbeelden uit het stadscentrum met als belangrijkste maçonniek landmerk Masonic Hall (of Freemasons'  van de United Grand Lodge of England, een prachtig art décogebouw uit 1927 met een bijzonder rijke (in de betekenis van: ongelofelijk duur) inrichting.
De UGLE bevindt zich in de wijk Covent Garden, op de plek waar eerder al twee gebouwen stonden met dezelfde functie. Het huidige gebouw herbergt een grote tempel met 1720 zitplaatsen. Raar dat het er geen 1717 (stichtingsjaar grootloge) of 1723 (eerste uitgave van de Constituties van Anderson) zijn: dat zou pas symbolisch zijn!






Tegenover het gebouw op Great Queen Street bevinden zich twee regaliawinkels die naast de nieuwste mode in schootsvellen ook ander maçonnieke merchandising zoals kalenders, machetknopen en kunst- en gebruiksvoorwerpen aan de man brengen;






Eveneens aan de overzijde van de straat: The Royal Masonic Trust for Girls and Boys.




De oorspronkelijke herberg waar vier Londense loges voor het eerst samenkwamen en er, op 24 juni 1717, de grootloge oprichtten, bestaat niet meer. Vlak aan Saint Pauls Cathedral, een heel eind van Covent Garden, herinnert een gedenkplaat hieraan. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten